Новини - Свят

FDA одобри първото лекарство за остри форми на множествена склероза
Прочетена: 1024 пъти

Острите форми на множествена склероза вече могат да се лекуват, след като Американската лекарствена агенция (FDA - Food and Drug Agency) одобри първата медикаментозна форма за терапия на заболяването,  съобщава New York Times.

 

Това дава надежда на пациентите, които доскоро нямаха никаква друга възможност да се борят с безмилостната болест, водеща до парализа и когнитивни разстройства, посочва изданието.

 

Медикаментът се произвежда от американската биофармацевтична компания "Дженентек" (Genentech), собственост на швейцарския фармацевтичен гигант Рош (Roshe), и показва забележителни резултати при пациенти с повтаряща се множествена склероза.

 

Според резултатите от клиничните изпитвания медикаментът успява да спре прогресията на заболяването с много малко сериозни странични ефекти. При пациентите с по-тежки форми на болестта (например, първично прогресираща множествена склероза) само умерено се забавя влошаването на състоянието, но според експертите това е добра първо стъпка в борбата с болестта.

 

Най-голямато предимство на новия медикамент е неговата безопасност, защото страничните му ефекти са по-малко и по-незначителни в сравнение със съществуващите форми на терпия при множествена склероза. Ако тази безопасност се докаже и във времето, одобреното лечение по всяка вероятност ще се превърне във водещо за пациентите с множествена склероза, убедени са специалистите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития