Новини - Свят

FDA одобри първата генерична версия на Tamiflu
Прочетена: 1086 пъти

Първата и единствена по рода си на този етап генерична разновидност на най-използвания препарат за лечение и профилактика на грип - Tamiflu, получи одобрението на Американската лекарствена агенция (FDA), съобщава организацията на официалния си интернет сайт

 

Оригиналният препарат, съдържащ оселтамивир фосфат (oseltamivir phosphate) беше одобрен през 1999 г. за терапия на грипните вируси от тип А и В при възрастни и деца след първите две седмици от раждането, чиито симптоми са се появили преди не повече от 48 часа. Използва се и за профилактика на болестта при пациенти над 1-годишна възраст.

 

Генеричният аналог се появява почти 17 години по-късно със същия състав и показания. Производител е индийската компания Natco Pharma, издават международните издания.

"Генеричните медикаменти, одобрени от FDA, притежават същото високо качество и ефективност като оригиналните лекарства. Производствените и пакетиращи мощности също трябва да покриват актуалните за оригиналната индустрия стандарти за качество", категорични са от FDA.

От агенцията напомнят, че пациентите трябва да се снабдяват с генеричния оселтамивир само и единствено от техния личен лекар. Приложението му освен това не отменя необходимостта от поставяне на сезонната ваксина срещу грип.

 

Оселтамивир фосфат се прилага единствено при болни от грип и не предпазва от бактериалните инфекции, които могат да последват. Когато се приеме в първите 48 часа от появата на първите симптоми, препаратът може да намали тяхната тежест в рамките на 15 часа, като по този начин може да ограничи значително и смъртните случаи сред хоспитализираните пациенти.

 

Въпреки това агенцията предупреждава, че няма информация дали оселтамивир е ефективен при хората, започнали лечение след втория ден от заразяването с грип, както и при пациентите с отслабена имунна система.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития