Новини - България

Фармацевтичният съюз: Хиляди пациенти вероятно ще останат без лекарства по празниците
Прочетена: 355 пъти

Хиляди пациенти вероятно ще останат без лекарства по празниците след като Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да не изплати нищо от дължимите суми към аптеките за периода 1-15 ноември т.г., прогнозират от Българския фармацевтичен съюз (БФС).

„Изненадан съм за това решение, след като имахме договореност с НЗОК, поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица“, коментира председателят на съюза проф. Илко Гетов.

Според решението на Надзорния съвет на касата от 20 декември 2016 г., парите в размер на близо 31 млн. лв. ще бъдат преведени чак след 9 януари 2017 г., което на практика обрича пациентите да останат без лекарства следващите три седмици, смята проф. Гетов.

 

Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2016 година сумите от отстъпки, които фармацевтичните фирми плащат могат да се използват само за лекарства, допълни той.

 

Търговците на едро се очаква да спрат да зареждат аптеките, което ще създаде проблеми с лекарствоснабдяването, смятат от фармацевтичния съюз. Това ще засегне най-вече скъпоструващите лекарства.

 

От БФС припомнят, че съгласно договорите на аптеките те имат право да спрат отпускането на лекарства при не плащане на дължимите суми от НЗОК.

„Правителството е в оставка, на депутатите им предстои дълга ваканция, а грижата за пациентите не е на дневен ред“, коментира проф. Гетов.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития