Новини - България

Фармацевтични компании обявяват финансовите си взаимоотношения с лекари
Прочетена: 1462 пъти

До броени дни ще бъдат официално обявени финансовите взаимоотношения между научноизследователските фармацевтични компании и медицинските специалисти и здравните организации в страната за 2015 г. Това стана ясно на информационна среща по повод предстоящото публикуване на данни, предвидено в Кодекса за оповестяване на предоставяне на стойност от фармацевтични дружества към медицински специалисти и здравни организации. Събитието бе организирано от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България (ARPharM).

 

Кодексът е на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Като нейн член ARPharM и членуващите в нея компании работят по прилагането му и у нас.

 

Целта е да се постигне по-голяма прозрачност във взаимоотношенията между фармацевтичните компании и медицинските специалисти. Това сътрудничество се основава на обмяна на научна информация между страните, при спазване на високи етични стандарти. От ARPharM обясняват, че фармацевтичната индустрия цели да гарантира тези стандарти чрез постигане на максимална степен на прозрачност и затова кампанията се провежда под мотото „Прозрачността гради доверие“.

 

Така 22-те компании, членуващи в асоциацията, както и някои други научноизследователски компании, ще оповестят публично на 30 юни финансовите си взаимоотношения с медицински специалисти и здравни организации за 2015 г. Това ще стане както на интернет страниците на всяка от компаниите, така и на специална платформа - www.transparencybg.org.

 

Предварителните данни показват, че фармацевтичните компании през миналата година са инвестирали в квалификация, продължаващо обучение и сътрудничество с медицински специалисти и здравни организации около 21 млн. лв. От тях 14 млн. лв. са предоставени на медицински специалисти, а 7 млн. лв. на здравни и съсловни/професионални лекарски организации.

"Сътрудничеството между медицински специалисти и фармацевтичната индустрия е жизнено важно за развитието на медицината. Лекарствата са високотехнологични продукти и тяхното разработване, прилагане и механизми на действие изискват обяснение, обмяна на опит и знания между индустрия и лекари. Само по този начин правилното и ефективно лечение на пациентите е възможно, само така могат да се разработват нови терапии", каза директорът на ARPharM Деян Денев.

По думите му благодарение на това взаимодействие лекарите имат възможността непрекъснато да се обучават и развиват, което е от полза както за пациентите, така и за цялата система на здравеопазване.


Денев добави, че близо 60% от медицинските специалисти са дали своето съгласие за оповестяване, което показва подкрепата на медицинското съсловие за инициативата.


От ARPharM съобщиха още, че през 2015 г. компаниите, членуващи в организацията, са инвестирали за научноизследователска дейност в България (клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания) 150 млн. лв., като 40 млн. от тях са предоставени от местните структури на компаниите.


Председателят на Българската асоциация по клнични проучвания д-р Иван Георгиев добави, че благодарение на клиничните изпитвания, които компаниите провеждат в страната се спестяват около 300 млн. лв. на българската държава и от бюджета за здраве.


Д-р Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюз, изрази подкрепа към инициативата за прозрачност от името на ръководената от него организация. По повод спекулациите за нелоялни практики вследствие на обвързаностите между лекари и фармацевтични компании той заяви: 

„Няма лекар, който да мисли лошото на своя пациент. Няма създадено лекарство, което да цели влошаването на здравето на даден пациент“.

За сътрудничеството между индустрията и медицинските специалисти Грозев каза:

„В това няма нищо срамно, нищо лошо, нищо комерсиално. Хубаво е, когато фармацевтичната индустрия ръка за ръка с диагностично-лечебния процес, осъществяван от моите колеги, вървят към една единствена цел и тя е да подобрят здравето или да доведат до излекуване на дадено състояние“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития