Новини - България

Фармацевти прогнозират фалит на аптеки заради безплатните хапчета за хипертония
Прочетена: 2544 пъти

Не всички пациенти с хипертония ще получат безплатна терапия, а малките аптеки в страната ще бъдат изправени пред фалит, защото ще бъдат ощетени финансово. За това алармира инициативен комитет от магистър-фармацевти, специално създаден, за да защити интересите на дребните търговци с лекарства в страната. Всички те протестират срещу въвеждането на 100% реимбурсирани медикаменти за есенциална хипертония от 1 януари 2017 година.

 

Основният проблем е, че при отпускането на безплатните лекарства аптеките няма да могат да начисляват полагащите им се надценки, обясни Пенка Минева, собственик на аптека в пазарджишкото село Мало Конаре. Очаква се загубите за търговците на дребно в цялата страна да надхвърлят 12 млн. лв., което ще застраши бъдещото съществуване на около 1900 малки обекта у нас.

"За всеки един отчетен период от 15 дни моята аптека обслужва средно по 300 рецепти с лекарства за хипертоници. От тях 120 са напълно безплатни и сега, а за личния си и професионален труд като магистър-фармацевт получавам по 2 лв. на рецепта от касата. От 1 януари 2017-а обаче 120-те рецепти ще станат 180 и това, което ни ощетява е, че няма да можем да сложим полагащите ни се надценки", обобщи магистър-фармацевтът Пенка Минева.

Другият проблем според колегите й е, че никой не е обяснил на пациентите, че безплатните лекарства ще са само за една единствена диагноза, а именно МКБ I10, с което се обозначава есенциалната хипертония. Фармацевтите твърдят, че от това заболяване страдат малко над 712 000 души в България, които представляват едва около 16% от болните с различни форми на хипертония. За сравнение те цитираха и данните на националната статистика, според която близо 3 млн. българи страдат от хипертонично сърце, но тъй като диагнозата не съвпада с тази на есенциалната хипертония, те няма да получат безплатно лечение.

 

Следващата "уловка" според инициативния комитет е, че безплатни за пациентите ще бъдат само най-евтините медикаменти (с най-ниска реимбурсна стойност) в съответната група на Позитивния лекарствен списък. Това на практика означава, че ако лекуващият лекар изпише същата молекула, но от по-високия ценови клас, болният пак ще трябва да доплати разликата.

"Според данните на здравната каса само за октомври 15 000 души са били лекувани с най-евтиния продукт в групата на индапамидите. Само че с останалите по-скъпи лекарства в същата група броят на пациентите надхвърла 129 000 и всички те ще трябва да си доплащат", коментира Аделина Любенова, представител на дистрибутора "Стинг".

Фармацевтите се опасяват също, че за да осигурят безплатна терапия на пациентите си, лекарите ще започнат да правят умишлено "прекодиране" на диагнозата и изведнъж много хора ще се окажат с есенциална хипертния, без това да има връзка с актуалното им състояние. В резултат броят на болните ще набъбне значително, а това ще се отрази върху разходите на Националната здравноосигурителна каса, която и сега не разполага с достатъчно средства за лекарства. 

 

По всяка вероятност ще се появи и софтуерен проблем, защото медикаментите за есенциална хипертония се изписват и на пациенти със сходни диагнози, с различни кодове в отчетите към здравната каса. Това означава, че в аптеките един и същи медикамент ще има две цени, което може да доведе до сериозен хаос в системите за отчет, категорични са фармацевтите.

"Сигурен съм, че заради всичко това от 1 януари аптеките най-вероятно ще спрат да работят с тези рецепти, защото хаосът ще бъде пълен. Аз поне ще спра", закани се и Огнян Медаров, собственик на аптека в София.

Зад становището на инициативния комитет застават магистър-фармацевти също от Перник, Кюстендил, Пловдив, Русе, Видин, Бургас, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития