Новини - България

Фарма бизнесът: Не можем да говорим за нулева ставка на лекарствата
Прочетена: 1113 пъти

България не може да премахне напълно данък добавена стойност върху медикаментите, но може значително да намали ставката, коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов на кръгла маса за тежестта на ставката върху личните и публични разходи за лекарства.

"Директивита за ДДС ясно и категорично допуска въвеждането на диференцирана или намалена ставка на ДДС върху лекарствата не по-малко от 5% и тази разпоредба касае всички продукти, които се използват за медицински и ветеринарни цели. Затова на този етап считаме, че не можем да говорим за нулева ставка", поясни проф. Гетов.

Конкретното предложение на съсловната организация е промените в тази посока да започнат с въвеждането на диференциран данък само върху публичните разходи за медикаменти, т.е. върху средствата, които изразходва Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този начин би се компенсирал недостигът на средства по това перо в бюджета на обществения фонд, който според последните разчети на Надзорния съвет ще достигне 175 млн. лв. в края на годината.

"Темата е трудна, защото става дума за приходи в държавния бюджет, които са доста сериозна сума, от порядъка на 400 млн. лв., и няма управляващи, които да кажат, че част от тази сума вече няма да я събират. Важно е обаче, когато говорим за косвен данък, какъвто е ДДС,  да говорим не само за приходи в държавния бюджет, но и за достъп. Защото косвените данъци се отразяват на потреблението", допълни по темата и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Заради цените на медикаментите, излишно надути от високия ДДС, пациентите често прибягват до опасни за здравето им практики - чупят таблетките на две, пропускат прием или сами намаляват дозата си, за да сведат разходите до минимум, а лекарството да им стигне за по-дълго време. Другият ефект на ставката е, че около една-пета от осигуровките на гражданите, които здравната каса би трябвало да похарчи за медикаменти, се връщат обратно в бюджета, ощетявайки онези, които се нуждаят от лечение.

"Приветствам дебата за намаляване на ставката на ДДС върху лекарствата и се присъединявам към предложението да се започне първо от публичния ресурс, но също така да бъде гарантирано връщането на спестените пари обратно в бюджета на касата", коментира и председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев. 

По думите му освободеният ресурс би могъл да се използва за осигуряване на безплатно лечение на хората с есенциална хипертония, както предлага самият здравен министър д-р Петър Москов, или да се разшири терапията на други диагнози. Практиката със сигурност ще доведе и до допълнителни спестявания от излишни хоспитализации, убедени са представителите на фарма бизнеса.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития