Новини - България

Фалшив сайт на БНТ представя фалшиво интервю с националния здравен инспектор
Прочетена: 486 пъти

Фалшиво интервю с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев се появи на странен сайт с логото на БНТ, съобщи в сутрешния си блок националната телевизия.

 

Страницата в интернет е с руски домейн (разширение .ru) и представя д-р Кунчев като "главен паразитолог на Европейския съюз". Основната й цел обаче е да продава "вълшебен чай" против паразити, препоръчан лично от д-р Кунчев. "Спасението на потъващите - е в ръцете на самите потъващи", заявява той пред фалшивото БНТ, а "медията" усложливо препраща към сайт за продажба на обезпаразитяващата напитка, при това с намаление. 

"Сайтът, който се появява като препоръчан и спонсориран във Фейсбук, няма нищо общо с официалните страници на обществената телевизия, които са www.bnt.bg и новинарската – news.bnt.bg. Фиктивният журналист не работи в БНТ, а фактологията е очевидно невярна, защото д-р Ангел Кунчев не е главен паразитолог на Европейския съюз, както посочва "статият", а главен държавен инспектор на България", е официалната позиция на Българската национална телевизия.

Авторите на скандалната публикация със заглавие "Паразитолозите бият тревога!" умишлено създават паника сред хората. Публикувани са снимки с неясен източник, илюстриращи поразени от паразити органи, и се цитират данни на Световната здравна организация, каквито не съществуват на официалната страница на институцията. Във фалшивата информация се твърди, че 95% от европейците носят опасни паразити, които са виновни за всеки 8 от 10 смъртни случаи в Европейския съюз.

 

Д-р Ангел Кунчев отрече да има нещо общо с публикуваното интервю или рекламираните чайове. До момента нито една официална институция не се е самосезирала по случая.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития