Любопитно -

Facebook влияе негативно на щастието и психичното здраве, според ново проучване
Прочетена: 176 пъти

По-дългото използване на Facebook намалява както психическото здраве, така и щастието. Това показват резултатите от мащабно проучване, проведено от учени в университетите в Йейл и Калифорния, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от Pixelmedia.

 

Проучването е проследило навиците на над 5000 души, чието здраве е било проверявано три пъти в продължение на две години. 5208 възрастни са се съгласили да участват в националните проучвания, събрани от Gallup между 2013 и 2015 година и през това време са обменяли информация с учените за своето здраве, социален живот и използването на Facebook.

 

От своя страна, учените са обърнали специално внимание на темите в социалната мрежа, честотата на харесването им, публикуването на статуси и кликванията върху чужди такива и са установили, че потребителите съобщават за 5-8% по-ниска удовлетвореност от живота. В рамките на това изследване специалистите имат пряк достъп до данните на Facebook за период от две години и възможността да наблюдават динамичната картина и развитието на участниците през това време, за да забележат дали някой от тях е тъжен, или в лошо здраве, след като е използвал социалната мрежа по-често и дали симптомите са се появили, или влошили в съчетание с онлайн дейността му.

 

Съавторът и директор на лабораторията за човешка природа в университета в Йейл Николас Христакис обобщава, че ключът към удовлетворението от живота и психичното здраве е да се гарантира, че онлайн взаимодействието с приятели само допълва, а не замества контактите лице в лице.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития