Новини - България

Експерти: Забраната на наргилетата трябва да бъде повод и за промени, свързани с тютюнопушенето
Прочетена: 66 пъти
Снимка: Pixabay.com

В над 96% от районите с училища в столицата се продават цигари и други тютюневи изделия, като в преобладаваща част от случаите търговските обекти са на съвсем близко разстояние до учебните заведения – в радиус до 250 метра. Тези данни бяха представени днес на пресконференция, организирана от неправителствената организация Коалиция „За живот без тютюнев дим“.

 

Международно проучване на Центъра за глобален контрол на тютюна към Института за обществено здраве „Блумбърг“ към Университета „Джонс Хопкинс“ е установило и други обезпокоителни тенденции, свързани с неспазване на международните препоръки за ограничаване продажбата и рекламата на тютюневи изделия, стана ясно още на пресконференцията днес.

 

В 99,1% от случаите тютюневите изделия са били изложени директно пред очите на купувача, а в 75,1% от обектите са били открити и изделия с аромати, най-често на мента, но така също и на кафе, сладкиши, плодове, които са особено привлекателни за децата и младежите според изследванията. В повечето търговски обекти тютюневите изделия са били поставени на щандове и рафтове, които са в близост до захарни изделия, закуски или сладки напитки, а всички те са най-търсени от учениците, са установили експертите, ангажирани в изследването.

 

Законът в сегашната му форма не защитава правата на децата и не играе превантивна роля, тъй като на практика тази най-чувствителна социална група е пряко изложена на потенциална опасност за здравето, породена от употребата на тютюневи изделия, сочат изводите на Центъра за глобален контрол на тютюна. В допълнение те са установили, че в близост до училищата и в търговската мрежа се разпространяват различни видове рекламни материали, а така също и че външната реклама – билбордовете с индиректна реклама на цигари, по нашите улици булеварди и пътища присъства трайно в градската и извънградската среда.

 

„Всичко установено и казано от международните експерти доказва, че е у нас не се спазват препоръките на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, приета от СЗО, която нашата страна е подписала и ратифицирала“, посочи Павел Антонов, експерт на Коалиция „За живот без тютюнев дим“.

 

По неговите думи е наложително да се помисли за законодателна промяна, с която да бъде наложена забрана на излагането, рекламата и промоцията на тютюневи изделия. По този начин законът у нас реално би предпазил обществото от вредата на тютюневите изделия.

 

„След дългото прекъсване на контактите и сътрудничеството с Министерството на здравеопазването при предишния ръководен екип, сега сме удовлетворени от факта, че новото ръководство на ведомството проявява интерес и диалогичност по тези проблеми“, посочи д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията.

 

Тя съобщи, че предстоят поредица от срещи с предложения за съвместни усилия в посока на промяна на законодателната уредба.

 

„Убедени сме, че билбордовете с тази реклами просто не трябва да съществуват повече. Също така сме на мнение, че в рамките на обсъжданията на забраната за пушене на наргилета, която ще наложи промени в няколко закона, трябва да бъде включена и темата за забраната на рекламата на тютюневите изделия. Това мнение споделят и много колеги лекари - експерти в областта, категорична бе д-р Гергана Гешанова.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития