Новини - България

Експерти: Трябва да постигнем 96% имунизационен обхват
Прочетена: 116 пъти

Необходима е национална програма за имунопрофилактика, която да координира усилията на всички институции и да създаде условия за обединяване на дейностите в тази сфера – като се започне от снабдяването с ваксини и изпълнението на имунизационния календар и се стигне до ефективна система за мониторинг. Около този извод се обединиха участниците в кръглата маса "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания". Тя се проведе днес в Народното събрание под патронажа на Комисията по здравеопазването и с участието на водещи специалисти, представители на неправителствения сектор, бизнеса и междунаридни организации.

"Въпреки, че имунизационният обхват срещу ваксинопредотвратими заболявания у нас е 91,2%, гаранция, че няма да има заразни огнища ще имаме само, ако постигнем обхват от 95-96%“, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той припомни, че незаивимо от трудностите при възникналата епидемия от морбили в 3 области на страната през пролетта – Пловдив, Пазарджик и Монтана, благодарение на всеотдайния труд и професионализма на общопрактикуващите лекари и Регионалните здравни инспекции, ситуацията е била успешно овладяна.

 

У нас е твърде нисък имунизационният обхват с противогрипна ваксина. Той достига едва 2%, алармираха специалисти в областта. Епидемиолозите бяха категорични, че е важно да се мисли за организирането на постоянни информационни кампании по въпроса за опасностите от усложненията при грипно заболяване. Според тях е много важно да се предприемат стъпки за включването на безплатна противогрипна ваксина при рискови групи – бременни, деца до 5-годишна възраст, хронично болни, възрастни над 65 години и медицински специалисти.

 

Обсъдена бе и възможността да бъде преразгледан имунизационния календар, като в него бъдат редуцирани приемите на пневмококова ваксина и броя на БЦЖ имунизациите. Също така в рамките на дискусията бе поставен въпросът за евентуалното въвеждане на задължителна ваксина срещу варицела, тъй като всяка година инфекцията засяга около 30 000 души у нас и протичането й е особено тежко.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития