Новини - България

Експерти: 200 нови случая на ХИВ/СПИН се регистрират годишно у нас
Прочетена: 273 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Приблизително 2700 души са регистрираните у нас болни от ХИВ/СПИН, но прогнозният брой е около 3500, защото в него се включват и случаите, които по една или друга причина не са открити. Това съобщи на медиен семинар "Знанието е сила. Заедно срещу ХИВ" проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В допълнение специалистът отбеляза, че според статистиката от 2012 г. насам се наблюдава стабилизиране на ръста на новооткритите болни, който се задържа трайно около 200 души годишно.

 

"От 2005 г. има изразена тенденция за рязко увеличаване броя на боледуващите мъже и спад на броя на жените. Приблизително 84% от новооткритите случаи са на мъже, практикуващи секс с мъже (МСМ), тъй като аналният секс е много по-рисков, жените с ХИВ/СПИН са около 16%. Най-засегната е възрастовата група между 30 и 39 години", представи още данни проф. Тасков.

 

По неговите думи, ако има нещо позитивно в общата статистика, това е фактът, че през последната година у нас не е регистриран нито един случай на предаване на инфекцията от майка на дете. Наблюдава се и спад на инфектираните, употребяващи венозни наркотици. Според проф. Тасков това също е едно добро постижение, което е факт благодарение на работата на терен и на неправителствените организации, които са раздавали игли и спринцовки в местата, където често се събират и пребивават млади хора от рисковите групи. 

 

В момента най-голямо е разпространението на ХИВ в София, следват Пловдив и Варна. На практика обаче са засегнати всички области на страната, но в по-малко степен. Да се засили превантивната работа сред децата, учениците и младите хора, сексуалното образование да се включи в учебните програми, защото е ясно, че в много случаи заразяването става във възрастта между 15 и 19 години, а инфекцията се диагностицира най-малко 5-6 години след това, препоръчаха експертите.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития