Новини - Свят

Евростат: ЕС е най-големият износител на лекарства в света за 2016 г.
Прочетена: 223 пъти

Европейският съюз (ЕС) е най-големият износител на лекарства в света през 2016 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат, пише Investor.bg. Общата стойност на износа на медикаменти от ЕС възлиза на 144 млрд. евро през миналата година, a вносът е на стойност 75 млрд. евро. Вторият най-голям износител в света е Швейцария с експорт на стойност 65 млрд. евро. На трето място са САЩ с 47 млрд. евро.

 

Същевременно обаче САЩ е най-големият вносител в света на медицински и фармацевтични продукти в света. Импортът в страната възлиза на 87 млрд. евро. На второ място е ЕС със 75 млрд. евро, а на трето – Швейцария с 23 млрд. евро.

 

Като част от ЕС Германия заема около 25% от общия износ на лекарства от съюза, следвана от Белгия - 13%, Великобритания - 11%, Франция и Ирландия с по 10%. Най-силен ръст на износа на лекарства през 2016 г. е отчетен в Малта – 45%, и Румъния – 26%.

 

В топ пет на вносителите на лекарства в ЕС попадат някои от водещите износители, но подредени в различен ред: Белгия, Германия, Великобритания, както и Холандия и Италия. Най-силен ръст на вноса е отчетен в Люксембург – 22%, докато топ 10 на вносителите отчитат растеж от порядъка на 10-20%.

 

За България темповете на ръст на износа на лекарства леко изпреварват увеличението на вноса. За периода 2001-2016 г. средногодишното повишение на износа достига 7%, а на вноса – 6%. Водещи търговси партньори на страната ни са Русия и Обединените арабски емирства.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития