Новини - Свят

Европейският съюз въвежда тестове за ХИВ в затворите
Прочетена: 387 пъти

Системни, но незадължителни тестове за ХИВ/СПИН да бъдат въведени в местата за лишаване от свобода, предлага с резолюция евродепутатът Мирей Д'Орнано от групата ENF (Европа на нациите и свободите) в Европейския парламент.

 

Затворниците ще имат правото да отказват участие в тестовете, но Европейската комисия трябва да одобри препоръка, с която те да бъдат въведени като системна практика в затворите, твърди Д'Орнано. 

 

Според един от регламентите на Европейския съюз ХИВ представлява един от "основните рискови фактори" за здравето на европейците. През 2014 г. в Европейското икономическо пространство са диагностицирани 29 992 случая на ХИВ, от които 48% са късно диагностицирани в европейския регион на Световната здравна организация (СЗО).

 

По данни на СЗО през 2007 г. е отчетено значително разпространение на ХИВ в някои места за лишаване от свобода в Европа, като най-високият процент - 11 на сто, е регистриран във Франция. В резултат Еврокомисията издаде специален план за действие, според който задържаните лица се определят като особено рискова категория за заразяване с ХИВ.

 

Експертите са категорични, че разпространението на вируса в затворите, и особено късното му диагностициране, представлява риск за здравето не само на задължаните лица, но и на населението в европейските държави.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития