Новини - Свят

Европейската лекарствена агенция стартира онлайн анкета за нежеланите ефекти на медикаментите
Прочетена: 579 пъти

Колко различни лекарства сте приемали през последния месец? Какво означава черният триъгълник върху опаковката на някои лекарства? Доколко вероятно е да съобщите за възникнала нежелана реакция след употреба на лекарство, след прилагане на ваксина или на биологичен продукт?

 

Това са част от въпросите, които Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) e включила в специален въпросник за онлайн анкета, адресирана към лекари и пациенти от всички европейски държави. Въпросникът е достъпен на сайта на агенцията и е преведен на всички официални езици на държавите-членки на Европейския съюз, в това число и на български език. Така от днес до 9 октомври всеки желаещ ще може да го попълни, като по този начин ще стане съпричастен към идеята на ЕМА да събере и анализира информация за това доколко медицинските специалисти и пациентите познават правилата за докладване на нежелани реакции при лекарствено лечение и доколко са склонни да реагират в случай на необходимост, ако са забелязали, че имат необичайни симптоми в хода на лечението.

 

Резултатите от анкетата ще бъдат анализирани от експертите на ЕМА, след което под формата на доклад ще бъдат внесени в Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ в Европейската комисия. Документът ще бъде публикуван през 2018 г.     

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития