Новини - Свят

Европарламентът ограничава трансмазнините в храните
Прочетена: 625 пъти
Снимка: ©AP Images/ European Union-EP

Количеството на най-опасните за здравето мазнини в храните - трансмазнините, ще бъде ограничено на Европейско ниво. Такава резолюция се очаква да приеме Европейският парламент на днешната си пленарна сесия, след като мерките бяха подкрепени на вчерашните дебати.

"ЕС трябва да въведе законови ограничения за съдържанието на промишлено произведени трансмазнини в готовите храни. Това ще намали излагането на най-често срещаните източници на транс-мазнини и ще спаси човешки животи", обобщи мнението на колегите си румънският евродепутат Дачиана Октавия Сърбу.

Трансмазнините са сред съставките в много популярни храни като полуфабрикатите, чипса, маргарина и бързата храна, но те могат да бъдат опасни за здравето. Научни изследвания свързват прекомерната им употреба с редица заболявания като затлъстяване, диабет, безплодие, Алцхаймер и сърдечно-съдови болести, информират от пресслужбата на Европейския парламент.

 

По този повод Европейският парламент разпространи информация, с която всеки е добре да се запознае, преди да посегне към любимите си продукти в магазина.

 

Какво са трансмазнините и къде можем да ги открием?

 

Трансмазнините (или транс-мастните киселини) са вид ненаситени мастни киселини, широко използвани в хранително-вкусовата промишленост още от 50-те години на миналия век. Сред храните, които могат да имат високо съдържание на трансмазнини, се включват: полуфабрикати, мазнина за пържене, маргарин, предварително опаковани хлебни изделия, кексове, вафли, бисквити, пуканки за микровълнова фурна, други пържени храни, супи и сосове.

 

Рискове за здравето

 

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че са налице доказателства, че трансмазнините причиняват неблагоприятни ефекти върху здравето, и препоръчва да се намали консумацията им до по-малко от 1% от общия дневен прием на енергия.

"Прекомерната консумация на транс-мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Исхемична болест на сърцето причинява около 660 000 смъртни случая годишно в ЕС, или около 14% от общата смъртност", заявява Ренате Зомер (ЕНП, Германия), една от авторките на резолюцията, която европарламентът ще гласува днес.

 

Примерът от САЩ

 

От 2006 г. храните в САЩ трябва да съдържат информация върху етикетите си за наличие на транс-мастни киселини. Като резултат от взетите мерки хранително-вкусовата промишленост в страната започна масово да намалява предлагането на продукти, съдържащи трансмазнини.

 

В Европейския съюз

 

ЕС не разполага със законодателство, което да регулира съдържанието на трансмазнини в хранителните продукти, нито изисква задължително етикетиране. Въпреки това:

 

  • В Дания, Австрия, Унгария и Латвия съществуват правни ограничения за индустриално произведените храни със съдържание на транс-мазнини.
  • В Белгия, Германия, Нидерландия, Полша, Великобритания и Гърция са налични доброволни мерки за намаляване на съдържанието на трансмазнини.
  • Препоръки за здравословно хранене съществуват в България, Малта, Словакия, Великобритания, Финландия и Швеция.

 

В издаден през декември 2015 г. доклад за трансмазнините, Европейската комисия стига до заключението, че юридическо ограничение за употребата на трансмазнини в промишлеността би било най-ефективната мярка за справяне с проблема.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития