Новини - Свят

Европа стимулира инвестициите в генерични и биоподобни лекарства
Прочетена: 329 пъти

Да се освободят фармацевтичните фирми от действието на Сертификатите за допълнителна защита (СДЗ) при производството на генерични и биоподобни лекарства. Тази идея е била обсъдена на 13-та Конференция на "Лекарства за Европа", провела се в Лондон, съобщава Българската генерична фармацевтична асоциация (BGPharmA).

"Конференцията предлага пътища за насърчаването на конкуренцията, иновациите и растежа във фармацевтичния сектор. Пациентите, правителствата и здравните системи разчитат на силен отрасъл за генерични, биоподобни и лекарства с добавена стойност, за да се увеличи достъпа до висококачествени медикаменти и да се създадат нови работни места в Европа. Едно адаптиране на правната среда, включващо освобождаване на производителите от действието на Сертификатите за допълнителна защита (СДЗ), ще повиши инвестициите в сектора ни и ще покаже готовността ни да подкрепим мерките за създаване на конкурентоспособни работни места", коментира Серджо Наполитано, директор по правните въпроси на "Лекарства за Европа".

Събитието е от решаващо значение за напредъка в дискусиите по основни правни теми, свързани с интелектуалната собственост, последствията от заключенията на Здравния съвет на Европейския съюз от юни 2016 г., призоваващи към преразглеждане на стимулите във фармацевтичната индустрия, въздействието на Брекзит върху промишлеността, развитието в антитръстовото законодателство, практиката относно Сертификатите за допълнителна защита (СДЗ), Единния патентен съд, лекарствата "сираци", прозрачността на клиничните изпитвания, Етичния кодекс за отрасъла, задължителните лицензи, Директивата срещу фалшифицирането на лекарствените продукти и Европейската патентна служба и защитата на данните, допълват от BGPharmA.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития