Новини - България

ЕМА започва преразглеждане на някои противоалергични медикаменти
Прочетена: 272 пъти

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преразглеждане на някои лекарства за инжекционно приложение при лечение на тежки, бързо развиващи се (остри) алергични реакции, съобщават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Обхванатите от този преглед лекарства съдържат кортикостероида метилпреднизолон като активна съставка. Те съдържат също като помощно вещество и лактоза (млечна захар), която може да съдържа следи от белтъците на кравето мляко. Това би могло да окаже влияние на лечението на острите реакции при малък брой силно чувствителни пациенти, алергични към тези протеини (белтъци), уточняват от агенцията.

 

В тези случаи реакцията към лекарството може да бъде объркана с влошаване на първоначалното състояние на пациента и така да се стигне до приложение на допълнителни дози от същото лекарство.

 

Прегледът е иницииран след докладване на случаи с пациенти, алергични към белтъците на кравето мляко, които са били лекувани с тези лекарства. Лекарите са установили, че при тези пациенти самото лекарство е предизвикало алергична реакция.

 

Предстои EMA да направи оценка на наличните данни за риск от алергична реакция към самото лекарство и да прецени дали има необходимост от предприемане на мерки за намаляването му.

 

У нас от този вид медикаменти валидно разрешение за употреба по национална процедура имат лекарствата солу-медрол и метилпреднизолон.

 

Алергията към белтъци на кравето мляко засяга малък процент от населението (около 2 до 50 на 1000 човека) и не трябва да се бърка с непоносимост към лактоза, която е съвсем отделно заболяване, уточняват от ИАЛ.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития