Новини - Свят

ЕМА оцени кандидатите за домакини на седалището й: София последна
Прочетена: 553 пъти

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) публикува коментари относно 19-те кандидатури за домакинство на седалището й след като Великобритания напусне Европейския съюз. Оценките са представени на Европейската комисия, която трябва да вземе окончателно решение.


Информацията, предоставена в публикуваните документи, се състои от две различни части и се основава на различни методологии.


Първата част се отнася до техническата оценка на предложената сграда/и с посоченото разположение и съоръжения и плана за преместване.


Втората част е преразглеждане от страна на EMA на информацията, свързана с други критерии, включително достъпността на мястото, наличието на подходящи образователни съоръжения, подходящ достъп до пазара на труда, социално осигуряване и медицинска помощ и непрекъснатост на дейността.


EMA е разгледала всеки от критериите и ги е оценила според степента, до която те отговарят на изискванията й и как могат да повлияят на непрекъснатостта на дейността на агенцията. Оценките не се основават само на информацията, предоставена в публичните оферти, но и на друга обществено достъпна информация, посочват от агенцията.


Оценките на агенцията отговарят на определен цвят:

 

  • Тъмно зелен – отговаря на изискванията на ЕМА и гарантира, че дейността на агенцията ще се извършва навреме;
  • Светло зелен - отговаря на изискванията на ЕМА, но няма гаранция, че дейността на агенцията ще се извършва навреме;
  • Светло оранжев - отговаря отчасти на изискванията на EMA и поради това повдига сериозни притеснения по отношение на непрекъснатостта на дейността й;
  • Тъмно оранжев - не отговаря на изискванията на EMA и не гарантира непрекъснатост в дейността на агенцията.

 

По тези цветови оценки, страната ни получава тъмно оранжев цвят на всички критерии в първата оценявана част. Същите лоши оценки получава и Малта.


Във втората част от оценката на ЕМА на допълнителните критерии към офертите, София получава само една светло зелена оценка – за самолетните връзки с останалите страни от Европейското икономическо пространство. Малта също получава такава оценка, но е маркирана с тъмно зелено по отношение на достъпа до пазара на труда, социалното осигуряване, медицинското обслужване за децата и партньорите на персонала на агенцията.


Засега отличникът по подаденото предложение е Барселона.

 

Очаква се избора на новата европейска лекарствена столица да стане факт през ноември. Окончателното решение ще бъде взето след дискусии между министрите на здравеопазването на всички страни членки на Европейския съюз (EC), които ще се провеждат до края на октомври.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития