Новини - Свят

ЕМА: Метформин може да се прилага за лечение на захарен диабет при пациенти с нарушена бъбречна функция
Прочетена: 416 пъти

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе със заключение, че метформин-съдържащите лекарствени продукти вече могат да бъдат прилагани при пациенти с нарушена бъбречна функция (GFR [скорост на очистване от бъбреците] = 30-59 ml/min) за лечение на захарен диабет тип 2. Информацията е публикувана на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

 

Продуктовата информация на тези лекарства (кратка характеристика на продукта и листовка за пациента) ще бъде актуализирана с преразгледаните противопоказания и ще даде актуална информация за дозиране, проследяване и предпазни мерки при пациенти с намалена бъбречна функция.

 

ЕМА предупреждава, че метформин може да повиши риска от рядко срещано, но сериозно усложнение, наречено лактатна ацидоза, което се развива, когато естествено продуцираната млечна киселина се натрупва в кръвта по-бързо, отколкото може да бъде отстранена. Досегашната продуктова информация гласи, че метформин не бива да бъде прилаган при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като се смята, че тези пациенти са по-високо рискови за развитие на лактатна ацидоза поради недостатъчно ефективната екскреция на метформин от бъбреците им.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития