Новини - Свят

ЕМА: Иновативните терапии имат потенциала осезаемо да подобрят живота на пациентите
Прочетена: 299 пъти
Снимка: Pixabay

Ключовите постижения в областта на лекарствата, научноизследователската и развойна дейност за новаторски терапии и мониторинга за безопасността на медикаментите са основен акцент в публикувания тази седмица доклад на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за 2016 г., съобщава БГНЕС.

 

През 2016 г. ведомството е препоръчало разрешения за употреба на 81 лекарствени продукта за хуманна употреба, включително и 27 нови активни вещества. Много от тези иновативни вещества се основават на напредъка, постигнат в биомедицинската наука, и имат потенциала осезаемо да подобрят живота на пациентите.

 

Приблизително половината от кандидатите, които имат положително становище за тяхното лекарство, получили научни съвети от EMA по време на разработване на продукта. Научните съвети са ключовият инструмент на агенцията за насърчаване събирането на висококачествени данни за ползите и рисковете от медикаментите.

 

В резултат от мониторинга на безопасността на всички лекарства, предлагани на пазара в Европейския съюз, информацията за над 300 лекарствени продукти за хуманна употреба е актуализирана въз основа на нови данни. Ревизираната информация позволява на пациентите и на здравните специалисти да вземат по-добри решения въз основа на последните доказателства, когато използват или предписват лекарството.

 

Годишният доклад на Европейската агенция по лекарствата също така изтъква някои от основните проекти, инициативи и постижения през 2016 г. Сред тях са стартирането на PRIME (PRIority MEdicines) - инициатива за подпомагане на разработването на лекарства, които се отнасят до медицинските нужди и политиката за публикуване на клинични данни.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития