Новини - България

Електронна здравна карта заменя пръстовите отпечатъци в болниците
Прочетена: 1324 пъти

С позволените от законодателството методи новият екип на Министерството на здравеопазването ще се опита да замени действащата система за пръстова идентификация в болниците с електронна здравна карта. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, набелязвайки прооритетите на своето управление.

 

В рамките на своя двумесечен мандат той няма право на законодателни промени, но може да изменя подзаконови нормативни актове. Единият от тези документи е Националният рамков договор (НРД), чрез който Семерджиев възнамерява да въведе основните промени в сектора. Той не даде повече подробности, но по всяка вероятност точно там ще бъде разписано и преминаването от пръстовата идентификация към електронната здравна карта. Самата идентификация беше въведена именно в НРД, което предизвика протести на лекарското съсловие в началото на миналата година.

„Разбира се, няма да постъпваме, както е постъпвал предишният екип – да самоуправстваме с власт. Ще спазим всички технологични и правни изисквания, като на първоя място още следващата седмица, ще свикам шестте заинтересовани страни, които са конституирани по делото във Върховния административен съд“, заяви Семерджиев.

По думите му системата за пръстова идентификация не само не е спестила 15 млн. лв. за 15 дни след въвеждането си, както се хвалеше министър Москов, а е генерирала 113 хил. лв. допълнителен разход в края на ноември 2016 г. Икономии в системата няма, защото през януари 2017 г. здравната каса е превела 52 млн. лв. отложени плащания и 20 млн. лв. надлимитна дейност, а според прогозите на Министерството на финансите ще приключи 2017 г. с дефицит от 260 млн. лв.

 

Семерджиев обеща още да работи за възстановяване на договорното начало и подписването на НРД за 2017 г. между лекарите и касата. Планира да проведе допълнителни разговори и с бъдещите участнии в обществения търг за доставка на ваксини, за да осигури количества за селдващите 3 години – до края на 2019 г.

 

По думите му, направената от министър Москов поръчка за ваксини е трябвало да бъде обявявена още през октомври миналата година, а не в последния му работен ден на 25 януари 2017 г.

 

Единствените области, в които Семерджиев ще запази приемственост в политиките на своя предшественик, са системата за електронни търгове за лекарства за болниците и цялостната концепция за реформата на спешната помощ.

 

Времето няма да му стигне за корекции в медицинските стандарти, но ще обърне специално внимание на Център „Фонд за лечение на деца“, допълни Семерджиев.

 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития