Новини - България

Експлозията в Хитрино: Петима загинали, 29 пострадали и извънредни акции по кръводаряване
Прочетена: 379 пъти

При експлозията на цистерна в Хитрино рано тази сутрин са пострадали 29 души. Всички те са регистрирани в МБАЛ Шумен, но хоспитализираните са били 16, а останалите 13 са обработени амбулаторно и са освободени за домашно лечение. Това обяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в Националния медицински координационен център.

 

Шестима от хоспитализираните в шуменската болница са транспортирани до лечебни заведения във Варна. Четирима от тях са във Военномедицинска академия – Варна с различна степен на изгаряния и баротравми, а двама са в УМБАЛ „Св. Марина“ със съчетани травми – черепно-мозъчна травма и гръдна травма.

 

От останалите 9 души в МБАЛ Шумен  четирима са в тежко състояние в реанимация, като трима са в критично състояние.

 

Още 10 пациенти са преминали през болницата със съвсем леки наранявания и също са освободени.

 

Един от пострадалите при инцидента е починал веднага след хоспитализирането му в болницата в Шумен. Така загиналите вследствие на взрива стават петима.

 

От здравно министерство съобщават, че за нуждите на пострадалите са осигурени общо 140 единици кръв и плазма от София и Варна.

„Около 35 човека в момента са се отзовали на призивите в медиите за кръводаряване, но пак да кажа, към момента системата е осигурила нужното количество кръв“, каза по време на брифинга Москов и добави, че заместникът му д-р Ваньо Шарков е на място в локалния щаб в Хитрино.

Думите на министъра бяха потвърдени и от шефа на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов:

„На този етап няма необходимост от акция по кръводаряване за пострадалите в Хитрино. Засега има достатъчно наличности в кръвния център във Варна, а при необходимост от Военномедицинската академия ще бъдат осигурени допълнителни количества кръв“, каза д-р Атанасов, цитиран от БНР.

Въпреки твърдението, че необходимото количество кръв за пострадалите е осигурено, заради големия брой желаещи да дарят кръв, Националният център по трансфузионна хематология в София ще работи и утре от 9 до 13 ч.

 

Общинските болници в София също организират акция по кръводаряване. В нея ще се включат служители на столичните лечебни заведения и ще се осъществи в Националния център по трансфузионна хематология. От Столична община съобщиха още, че общинските болници имат  готовност да реагират и с линейки и реанимационни екипи.

 

УМБАЛ - Бургас също организира извънредна кръводарителска акция от 12.00 часа до 18.00 часа днес и утре от 9.00 до 15.00 часа в отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център) - на първия етаж на ДКЦ 1.

 

Пред агенция „Фокус“ председателят на Български червен кръст Христо Григоров съобщи, че рано сутринта в Хитрино е пристигнал екип от психолози.

 

Президентът Росен Плевнелиев пък призовава отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от тежкото бедствие. Държавният глава отправя апел към гражданите да оказват съдействие и да изпълняват инструкциите на спасителните и медицинските екипи в района на катастрофата.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития