Новини - България

Експертна група ще сложи край на фалшивите медицински бележки в училище
Прочетена: 517 пъти

Как да се сложи край на фалшивите медицински бележки, с които учениците извиняват отсъствията си от училище? Върху този въпрос ще се концентрира работна група от експерти на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и министерствата на здравеопазването и образованието, съобщиха от двете ведомства.

 

Работната група трябва да открие ефективен метод за контрол на фалшивите бележки, без да утежнява административно работата на личните лекари. Дотогава обаче в сила ще остане сега действащият ред, при който всеки, добрал се до кочан с медицински бележки, може да извинява отсъствия от училище.

 

Припомняме, че точно преди седмица сдружението на джипитата остро протестира срещу предложението на просветното ведомство извинителните бележки да бъдат придружени от амбулаторния лист на децата, издаден от личния лекар. Съсловната организация твърди, че амбулаторният лист е източник на лична информация, до която училищните власти нямат достъп по закон, тъй като се нарушава лекарската тайна.

 

На този етап едно от предложенията е ангажиментът за контрол на фалшивите бележки да бъде вменен на родителите, но от просветното ведомство не са убедени в ефективността на тази мярка.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития