Новини - България

Експерти: Забавянето на кърменето след раждане повишава риска от преждевременна смърт на новороденото
Прочетена: 391 пъти

В световен мащаб 77 милиона новородени или 1 на всеки 2 бебета не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането. Това ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимия контакт „кожа до кожа“, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт, съобщават от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ по повод предстоящата Световна седмица на кърменето (1-7 август). Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%.

 

Във връзка с лошата статистика УНИЦЕФ и Националана асоциация „Подкрепа за кърмене“ апелират контактът „кожа до кожа“ между майката и бебето веднага след раждането да стане част от рутинните практики в българските болници. Промените, които настъпват, когато бебето се постави голо върху кожата на майка си, са жизненоважни за психичното и физическото му здраве. А всяко дете има право на здравословен старт в живота, се казва още в съобщението до медиите.

 

Ранният контакт се препоръчва от множество международни експерти и организации, занимаващи се проблемите на майчиното и детско здраве. Веднага след раждането той не бива да бъде прекъсван, освен в случаите, когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им.

 

Според голям брой научни изследвания контактът „кожа до кожа“:

 

  • гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото - стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;
  • осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;
  • изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;
  • улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;
  • профилактира следродилната депресия на майката.

 

В подкрепа на кърменето и по повод Световната седмица на кърменето двете организации са създали филм „Първи контакт с бебето“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития