Новини - Свят

Експерти в лечението на диабета стартираха 200-дневен план за борба със заболяването
Прочетена: 335 пъти

На 13 и 14 декември в Берлин, Германия, се проведе Международният диабетен форум с участието на медицински специалисти от цял свят. Събитието се организира от  Международната федерация по диабет, Primary Care Diabetes Europe, Световната сърдечна федерация, с подкрепата на German Diabetes Aid и фармацевтичната компания АстраЗенека.

 

Форумът стартира под мотото „Ранни действия в борбата с диабета” на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през ноември 2015 в Барселона, Испания. Тази година в него се включиха участници от 38 държави, начело с водещи клинични експерти в областта на диабета, както и представители на пациентски организации, власти и политически лидери. 

 „Това,  което различава „Early Actionот другите кампании е фокусът върху реални действия, целящи създаване на конкретни ползи за хората с диабет в различните държави. На всеки 6 секунди някой в света умира от диабет. Този отрезвителен факт показва, че е крайно време политиците да предприемат действия сега и широк кръг от всички заинтересовани страни да се обединят и насърчат необходимите реформи“, коментира президентът на Международната федерация по диабет д-р Шаукат Садикот.

В момента диабет тип 2 засяга близо половин милион души в България. Неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт.

 

По време на форума бе представен 200-дневен план за борба със заболяването. Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“, се присъедини към други международни специалисти в тази област, като подписа Берлинската декларация-манифест. Тя е за създаване на основополагащи принципи, както и специфични цели и препоръки за политики, които целят да помогнат на страните да формулират и осъществят политики, свързани с подобряването на здравните показатели на хората, живеещи с или в риск от диабет.

„Берлинската декларация е убедителен повод за създаване на здравна политика в цял свят, която дава приоритет на ранни действия в борбата срещу диабета“, заяви проф. Дейвид Ууд, президент на Световната сърдечна федерация.

Тя също представя примери за добри практики, които показват какво трябва да се направи, за да се постигне осезаем напредък в превенцията, диагностиката, контрола и лечението на диабет.

„Важно е да се разберат предизвикателствата, пред които сме изправни, във връзка с преодоляването на световната здравна заплаха от диабет, но още по-важно е да се идентифицират постижимите решения на проблема“, каза проф. Йохан Венс, председател на Primary Care Diabetes Europe.

Участниците във форума планират да се съберат отново в Рим, Италия, през октомври 2017 за Третата глобална среща за диабетна политика, на която ще се обсъди постигнатия напредък по отношение на изпълнението на препоръките от Берлинската декларация.

 

Данните за диабета сочат:  

 

  • В световен мащаб 1 на 11 възрастни в момента страда от диабет, което струва на здравната система 12% от общите им разходи. До 2040 година броят на хората, живеещи с диабет в световен мащаб, се очаква да нарасне с 227 милиона, съставляващи 10,4% от населението на света и увеличаване на разходите на здравната система до 129 милиарда долара
  • По направена оценка загубите на БВП в световен мащаб от 2011 до 2030 година, включвайки преките и непреките разходи за диабет се очаква да възлезе на 1,7 трилиона долара.
  • Броят на хората, живеещи в състояние на преддиабет, високорисково състояние за развитие на диабет, се увеличава. До 2040 се очаква над 480 милиона души да живеят в състояние на преддиабет в световен мащаб – увеличение от над 50% в сравнение с нивата през 2015 година
  • Над 90% от случаите са на диабет тип 2, много от които са предотвратими
  • Почти половината от хората с диабет не знаят, че страдат от това
  • До момента, в който пациентите с диабет тип 2 са диагностицирани, половината от тях вече са развили поне едно усложнение
  • Лошо контролираният диабет може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутации и преждевременна смърт. През 2015 година 5 милиона смъртни случая се дължат на диабет. Смята се, че до 70% от всички ампутации на долните крайници се дължат на диабета.
  • На всеки 6 секунди един човек умира заради диабет в света.
Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития