Новини - България

Експерти: Стъпките за повишаване доверието към ваксинопрофилактиката трябва да продължат
Прочетена: 414 пъти

Работната група „Лекарствена политика и медицински изделия“ към Консултативен съвет „Партньорство за здраве“ проведе вчера разширено заседание, съобщиха от Националната пациентска организация. Срещата е била посветена на темата за ваксините и ваксинопрофилактиката.

 

Участие в обсъждането са взели представители на Министерство на здравеопазването (МЗ), Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българска педиатрична асоциация (БПА), Български червен кръст (БЧК), представители на фармацевтичната индустрия, национални консултанти и водещи медицински специалисти в областта на ваксинопрофилактиката, представители на пациентски организации.

 

Партньорите и гостите на заседанието единодушно са застанали зад необходимостта от оказване на активна подкрепа в полза развитието на имунизационните политики в България и за продължаване на стъпките към повишаване доверието на българското общество в ползите от ваксинопрофилактиката. С Решението си Работната група е заявила подкрепа за продължаване на действащите национални програми за ваксинопрофилактика, както и за осъвременяване на имунизационния календар под формата на задължителни и препоръчителни имунизации.

 

Участниците в събитието са застанали категорично зад позицията за продължаване на националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка и са изказали своята тревога от факта, че в първите години на действие на програмата тя е достигала до 25% имунизационен обхват. Днес този обхват е спаднал до 3-6%.

 

По време на заседанието е засегната и необходимостта от приемане на нови програми за ваксинопрофилактика като например програма срещу ротавирусна инфекция. Проф. Майда Тихолова е изразила становище, че е нужно календарът да се актуализира спрямо обществените нужди, които се променят с времето. Нужно е предприемане на стъпки в тази посока и по отношение на заболяванията грип и хепатит А.

 

На работното заседание са представени и резултатите от създадената вследствие на миналогодишната среща Национална информационна кампания „Ваксинко“. Тя бе инициирана с цел да повиши информираността сред обществото за ползите от ваксините и ваксинопрофилактиката. За около шест месеца от създаването на Фейсбук страницата на „Ваксинко“ тя е спечелила над 10 000 фена. Всяка от публикациите й достига до средно около 1 500 потребителя на социалната мрежа. В рамките на кампанията са изработени и разпространени печатни информационни материали и видео клипове, проведени са няколко събития и са осъществени успешни партньорства.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития