Новини - България

Експерти спорят за лечението на онкоболно дете в чужбина
Прочетена: 553 пъти

Вече месец и половина четиригодишният Емил Каров със Сарком на Юинг (рак на костите) не може да започне терапията си, защото експертите на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) не успяват да вземат решение дали процедурите да се проведат в България или в чужбина.

 

Случаят на момчето е разгледан на последните две заседания на Обществения съвет, но окончателно решение по него няма, защото двама детски онкохематолози заявяват, че терапията може да се извърши в България.

"Детето подлежи на неоадювантна химиотерапия. Същата може да бъде проведена в една от специализираните клиники по детска хематология и онкология в България – София , Варна и Пловдив", е заключението на доц. В. Калева от МУ-Варна.

Становището й е включено в доклад на директра на фонда проф. Владимир Пилософ до Министерството на здравеопазването, в което той сам посочва, че не може да вземе еднолично решение за изпращане на детето в чужбина. В резултат родителите му продължават да чакат решение.

 

Междувременно семейството отваря дарителска сметка на името на Емил и по собствена инициатива се свързва с клиника в Хайделберг, Германия. От там насрочват дата за преглед на 22 август и родителите заминават, като поемат сами разходите си. Факт е, че преди това детето не е посетило нито една от българските онкоклиники.

 

Два дни след консултацията в Германия клиниката в Хайделберг изпраща до ЦФЛД оферта за комплексна терапия на стойност 441 375 евро (или 184 875 евро при представяне на Формуляр S2 от НЗОК), която Общественият съвет разглежда на заседанието си на 31 август и назначава поредна експертиза. Още на следващия ден българският експерт доц. Константинов посочва:

"Предложеният план за лечение е в съгласие с комплексен план за лечение в подобен случай, но той обобщава целия план на лечение, който във времето може да се раздели на отделни фази. Считам, че предварителната терапия – неоадювантното лечение, би могло да се осъществи в България. На следващия етап, след отчитане на ефекта от проведената химиотерапия, решението за оперативна намеса е въпрос, който трябва да се обсъди с участие и мнение на български специалист – ортопед. Възможностите и мястото на провеждане на радиолечението, също трябва да се дискутира и от български специалист-радиолог. Последната предложена терапевтична фаза – химиотерапия, в комбинация с атоложна трансплантация, при достигане до нейното изпълнение, също може да бъде обсъдена за провеждане в България, в центъра в София".

При тези обстоятелства (две становища за провеждане на лечение в България) директорът не може да вземе еднолично решение за изпращане на детето в чуждестранна клиника, включително и да се заплати авансово посочената по-горе сума, се казва още в доклада на проф. Пилософ.

"Решението да се плати лечение в чужбина за дете, което може да се лекува у нас, е незаконосъобразно, затова отново ще го върнем за разглеждане на следващото заседание на Съвета", заяви самият той в коментар за програма "Хоризонт" на БНР. 

Предстои Общественият съвет към Фонда да вземе окончателно решение по казуса на следващото си заседание, планирано за 14 септември.

 

Междувременно родителите на Емил заплашиха да съдят Фонда за лечение на деца заради одобрената, но забавена терапия на сина им. В официално писмо до Министерството на здравеопазването лелята на детето, която общува с ЦФЛД в България, уточнява, че сумата за лечението му е била разделена на две, именно за облекчаване на държавните институции - първата включва основните болнични разходи по здравна каса на стойност 256 500 евро, а във втората са допълнителните разходи, непокривани от здравната осигуровка в размер на 184 875 евро.

"Аз вече знам, че този фонд няма да плати лечението на Емил, знам също, че парите са страшно много и явно на бюрократите, и политиците им се струва скъпо да се плати толкова само за едно дете, но за нас това дете е всичко и мисля че то заслужава поне сумата която се поема от Здравната каса. Защото всички ние плащаме осигуровки съвестно, не взимаме помощи и обезщетения и за първи път в живота си молим родината си за помощ!", гласи емоционалното писмо на Величка Кирчева, леля на Емил, до Министерството на здравеопазването.

Коментари

март 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития