Новини - България

Експерти предлагат ротавирусната ваксина да се плаща от държавата
Прочетена: 464 пъти

Ваксината срещу ротавирус да стане част от препоръчителния имунизационен календар на България и да се заплаща от държавата. За това настояват специалисти от инфекциозни болести, стана ясно по време на вчерашното редовно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, където бе обсъдена държавната имунизационна политика.

 

Националният консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова съобщи, че повече от 94% от децата у нас се заразяват от ротавирус. Годишно между 18 000 и 20 000 деца постъпват в болница, заради остри гастроентерити, а здравната каса отделя около 10-12 млн. лв. за лечение на остри разстройства. По думите на Тихолова ротавирусите са най-честата причина и за вътреболнични инфекции в неонатологичните отделения.

 

Данните сочат, че 87% от страните в света и 21 държави в Европейския съюз са въвели ротавирусната ваксина, а 7 от тях са я вкарали и в имунизационните си календари. Анализите от тях до момента сочат, че препаратът е ефективен.

 

От Министерството на здравеопазването уточниха, че ако държавата започне да покрива ротавирусната ваксина, ще се използват парите за имунизация на 12 и 13-годишните момичета срещу рак на маточната шийка (РМШ). Причината е, че в момента желаещите да се имунизират са твърде малко. От отделените над 2.7 млн. лв. за ваксини срещу РМШ за тази година са изразходвани едва около 107 хил. лв.

 

Доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница в София, засегна и темата с варицелата. Той поиска България да регистрира ваксината срещу заболяването, тъй като у нас на година от варицела се разболяват около 28 000 – 30 000 деца. От здравно министерство уточниха, че подобна регистрация не е направена, тъй като нито една фирма производител не е подала документи.

 

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че преди 5-6 години са направени ключови стъпки в подновяването на имунизационния календар с включването на многокомпонентни ваксини и нови антигени. По думите му обаче, това осъвременяване трябва да продължи. Така например едно от предложенията е да отпадне последната пета имунизация на 17-годишните срещу БЦЖ. Експертите са на мнение, че тази стъпка няма да има странични ефекти и няма да застраши здравето на децата.

 

Депутатът от БСП д-р Емил Райнов заяви, че трябва да се вземе цялостно решение за имунизациите, а не да се говори за вкарването в имунизационния календар на нови ваксини. Според него, трябва да се работи в посока на по-висок имунизационен обхват на базовите заболявания, тъй като вече забравени в света заболявания, започвали да се връщат. „Втурвайки се към новите антигени, пропускаме основата“, коментира Райнов.

 

Проф. Пенка Переновска, в качеството си на представител на Българската педиатрична асоциация, поиска да се създаде регистър на имунизациите, от който да става ясно кой от какво е имунизиран. Тя добави, че е необходима и такава законова промяна, която да позволи заявките за ваксини да се правят за две години напред. По този начин ще се реши проблемът с липсата на важни препарати и прекъсване на имунизациите.

 

 

Всички участници в заседанието на здравната комисия бяха категорични, че е необходима широка информационна кампания за ползите от ваксините.

 

„Изключително важно е да не забравяме, че намаляването на заразните заболявания, се дължи на имунопрофилактиката“, каза председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития