Новини - България

Експерти предлагат да отпадне петият прием на ваксината срещу туберкулоза
Прочетена: 447 пъти

Последната и пета по ред имунизация срещу туберкулоза, която се прави на 17-годишна възраст, да отпадне от Националния имунизационен календар. Такова предложение са изпратили до Министерството на здравеопазването експерти от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), съобщиха от ведомството на специална пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица (24 – 27 април).

"Този пети прием реално не е необходим. В 80% от европейските страни такава имунизация не се прави, а в останалите 20% тя включва само един еднократен прием", обясни мотивите към предложението директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му българският имунизационен календар е максимално близо до тези в развитите европейски държави, но с времето неминуемо ще претърпи промени, защото епидемиологичната обстановска в света непрестанно се мени, а индустрията разработва все повече нови продукти.

 

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев подчерта, че всеки един имунизационен календар подлежи на промяна, заради новите препарати, които излизат, и заради промяната в епидемиологичната ситуация в света.

"Много е дискутабилна системата какво да влезе, какво да излезе, кое да намалим. Непрекъснато сме подложени на натиск от страна на пациентски организации да вкарваме нови ваксини, така както те са вкарани в Западни страни. Става въпрос за ротавирусната ваксина, и за менингикокова ваксина, и за варицелна ваксина, и за много други, които продължават да се разработват и да излизат. Същевременно пък има натиск и от други групи, че са много и да ги намалим и като прием, и като брой заболявания. Всъщност, истината е, че не са толкова много заболяванията. В света до момента са създадени ефективни и проверени ваксини срещу 20 инфекциозни заболявания“, каза Кунчев. 

 

Той подчера, че всяка промяна в имунизационния календар може да се реши само след прецизна експертна оценка и широко обществено обсъждане.

 

Експертите са категорични, че на този етап подрастващите получават най-качествените и най-съвременни ваксини за профилактика на заразните заболявания. Въпреки това, заради все по-силните антиваксинални настроения в страната, има деца в различни възрасти, на които изобщо не се поставят имунизации. В глобален план пък от общо 10,5 млн. новородени всяка година около 600 000 не получават необходимите им ваксини, сочи статистиката на Световната здравна организация.

 

По данни на НЦЗПБ у нас 95,6% от подлежащите на имунизация деца са обхванати от ваксината срещу туберкулоза, 91,6% са имунизирани срещу Хепатит Б, 90,7% имат комбинираната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце и полиомиелит, а 91,5% - такава срещу морбили, паротит и рубеола. Стремежът е поне 95% от цялото население да е приело всички дози на ваксините в имунизационния календар. Проблемът е, че възрастните, при които приемите се разреждат през няколко години, твърде често пропускат ваксини, затова едва около 60% от хората в зряла възраст у нас изпълняват целите на ваксинопрофилактиката. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития