Новини - България

Експерти настояват за национална програма за скрининг на таласемия
Прочетена: 506 пъти

Ако в България бъде въведена национална програма за диагностика на таласемията, държавата ще плаща в пъти по-малко за лечението и проследяването на пациенти с тежки форми на заболяването. Това заяви националният консултант по хематология и изпълнителен директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. Георги Михайлов при откриването на форум „Инициативи за обществено здраве“.

 

На него експертите обсъдиха необходимостта от въвеждане на скрининг на таласемия при бременни и новородени.

„За последните 100 години преживяемостта на хората с тежка форма на таласемия е съизмерима с тази на здравата популация. Преодоляна е невъзможността да раждат деца. Проблемът е, че липсва системна програма за скрининг, а лечението е скъпоструващо“, коментира проф. Михайлов.

Един от добрите примери за това в света е Израел, добави проф. Иво Кременски – консултант към лабораторията по геномна диагностика към Медицински университет - София. За последните 10 години след въвеждането на програма за диагностика на рядкото заболяване държавата е спестила 76 млн. долара разходи за лечение на тежките форми на таласемия.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 340-350 млн. души по света са носители на таласемичния ген, а около 300 хил. бебета годишно се раждат с тежка форма на заболяването. У нас с тежка форма са 262 души, а носители на гена са около 2,5% от населението (приблизително 170 хил. души). Това ни поставя на 6-то място в Европа по честота на таласемичния ген, отбелязват експертите.

 

Първи стъпки за въвеждането на скринингова програма за таласемия при бременни и новородени в момента прави Първа САГБАЛ „Св. София“ в столицата. Лабораторията на лечебното заведение разполага с модерен апарат за диагностика на т.нар. хемоглобинопатии (нарушения в структурата на хемоглобина). Екипът на неоноатологията в болницата е приключил успешно проект, подпомогнат по Норвежкия финансов механизъм, за превенция на заболяването.

 

По проекта са изследвани 1509 бременни и родилки, заедно с 20 мъже, като при 4,5% от тях е било установено вероятно носителство на бета таласемия. От 180 тествани бебета пък при 9,5% не може да се изключи носителство на гена.

 

Експертите са убеди, че подобен скрининг трябва да се прилага при деца, навършили една година, при предбрачни двойки и партньори, които обмислят асистирана репродукция, както и при всички хора с фамилна обремененост.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития