Галерия - Фото

Екипи на ВМА тренирали авиомедицинска евакуация с американски колеги в Германия
Прочетена: 145 пъти
Снимки: ВМА

Медицински екипи, летателен състав от Научно-приложния център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към Военномедицинска академия (ВМА), са участвали в ротационно учение „SABER JUNCTION 17”. То се е проведело за около месец в тренировъчния център на Силите на САЩ - Хохенфелс, Германия, съвместно с военни формирования от САЩ, Полша, Румъния, Литва, Великобритания и Албания.

 

По време на подготовката подп. д-р Диана Станева-Гочева и медицинската сестра старши сержант Цветелина Иванова са изпълнявали задачи за авиомедицинска евакуация, съвместно със свои американски колеги, част от авиационния компонент на 10-и планински батальон от сухопътните войски на САЩ.

 

При полеви условия екипите са изпълнявали съвместни задачи за евакуация по въздух на болни, пострадали и ранени.

 

Съгласно целите на учението, са отработени елементи на планиране и координация, общи медицински процедури, лечебни дейности по време на полет, триаж на пациенти и подготовката им за авиомедицинска евакуация, действия на медицинските екипи на борда на хеликоптера и комуникация с летателните екипажи, изработване на процедури по документално приемане, транспортиране и предаване на пациентите между различните медицински звена, както и елементи на защита преди и по време на авиомедицинска евакуация, елементи на медицинско снабдяване, процедури при авиационни инциденти и аварийно напускане на въздухоплавателното средство в съответствие със STANAG 3204-MEDAEROMEDICAL EVACUATION.

 

Авиомедицинската евакуация е основен елемент на осигуряване на военнослужещите в мирно време, при военни действия, както и при изпълнение на задгранични мисии.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития