Новини - България

Екипът на МБАЛ Шумен получи приза "Медик на годината"
Прочетена: 244 пъти

Екипът на Многопрофилната болница за активно лечение - Шумен (МБАЛ Шумен) получи голямата награда "Медик на годината", връчвана от вестник "Форум Медикус". Церемонията по награждаването се състоя в Шумен под надслов "Лекарите от Шумен – пример за професионализъм в действие".

 

Отличието се присъжда за навременност, компетентност, бърза реакция, професионализъм и себеотрицание при овладяване на мащабната кризисна ситуация при тежкото бедствие с много пострадали хора на гара Хитрино през декември 2016 г.  Екипът на болницата е издържал на превратностите на прехода, понесъл тежестите на безкрайната реформа, устоял на продължителните трудности и запазил най-ценното от характеристиката на медицинската практика – да се действа точно и навреме в полза на пострадалия, на болния човек, изтъкнаха от медията.

"Днес, от дистанцията на времето, заслужава да се изтъкне единодействието на всички медици, които не пожалиха сили, не създадоха паника, а проявиха изключителен професионализъм, себеотрицание, висока медицинска подготвеност, което се оказа от изключително значение, за да не се допуснат повече жертви и да бъдат спасени пострадалите", заяви директорът на МБАЛ в Шумен д-р Атанас Атанасов от името на наградените.

На тържеството присъстваха над 120 души от болницата – лекари, медицински сестри, служители, които в часовете на изпитание са обединили усилия, за да помогнат на засегнатите по време на инцидента. Събитието уважиха д-р Светлана Маркова – зам.-кмет на Шумен, д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум и д-р Мариана Симеонова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.


Награда "Медик на годината" е учредена през 1991 г. от редакционния екип на специализирания медицински вестник "Форум Медикус". Целта е да се направят обществено достояние постиженията на български медицински специалисти и учени, тъй като този тип успехи по принцип остават встрани от общественото внимание, посочват от изданието. Наградените се определят след цялостен анализ на събитията в медицинската наука и практика през годината, както и след консултации с утвърдени медици от обществения съвет на вестника. Носители на наградата през годините са изтъкнати български лекари, учени и екипи, които оставят трайна следа в развитието на медицинската наука и практика в България. За пръв път през тази година 26-тото издание на наградата бе организирано извън столицата.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития