Новини - България

ЕК ни обеща максимална обективност при оценяването на офертите за седалище на ЕМА
Прочетена: 108 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Делегация от Министерство на здравеопазването, водена от заместник-министър д-р Мирослав Ненков, е провела днес работна среща с генералния директор на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия (ЕК) Ксавие Пратс Моне и екипа му, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

Основни теми на срещата са били кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и акцентите за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Във връзка с релокацията на Европейската агенция по лекарствата, комисията подчерта значението на Обединена Европа. Позовавайки се на речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, Пратс Моне подчерта необходимостта от равнопоставеност между държавите-членки. Той се ангажира при оценяване на офертите за ЕМА комисията да бъде максимално обективна и прозрачна, казват от здравно министерство.

„Ние вярваме и разчитаме именно на това“, посочи зам.-министър Ненков.

Пратс Моне е проявил интерес към ключовите приоритети в здравеопазването за предстоящото българско председателство, касаещи здравословното хранене при децата и недостига на лекарствени продукти. Двата приоритета са посрещнати положително от комисията. Обсъдени са и възможностите за допълване и прецизиране съдържанието на приоритетите, като е отчетена, както българската, така и общоевропейската перспектива.

 

В началото на м. октомври в София предстои публичното обсъждане на приоритетните теми в сектор „Здравеопазване“, които ще влязат в дневния ред на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, допълват от министерството.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития