Любопитно -

Ефективен антибиотик се крие в носа ни
Прочетена: 1044 пъти

Човешкият нос не е само източник на секрети, а перфектен дом за бактерии, които произвеждат ефективен антибиотик. 

 

Откритието е на немски бактериолози от Университета в Тюбинген, а резултатите от проучването им бяха публикувани в списание Nature.

 

Изследователският екип е попаднал на любопитния факт докато се е опитвал да разбере защо досадните за хиляди хора стафилококи (Staphylococcus aureus) изобщо не се развиват при една-трета от хората, въпреки че носната кухина е благоприятна среда за бактерията. В хода на проучването учените се натъкнали на нов вид стафилококи (Staphylococcus lugdunensis), които вместо да ни "разболяват", убиват своите събратя от вида "aureus" и на практика предпазват хората от инфекции. 

 

В лабораторни условия учените са успели да синтезират съединението lugduninom и са установили, че то притежава свойството да предотвратява растежа на потенциално патогенните бактерии като произвежда вещество, съдържащо антибиотик. Експериментите показват, че той предотвратява растежа на Staphylococcus aureus, а когато се приложи към кожата на мишки, ги предпазва от инфекция.

 

В повечето случаи стафилококите са безвредни бактерии, но могат да причинят доста страдания, ако попаднат в открита рана вътре в носа. Staphylococcus aureus често се появява в болници, но основният проблем е, че един от щамове й е резистентен към пеницилина. Само в Съединените щати инфекциите, причинени от стафилококи, убиват около 10 000 души годишно, отбелязва онлайн изданието Science news.

 

Принципът на действие на съединението lugduninom засега е неясен, но бактериолозите отбелязват, че Staphylococcus aureus не развива резистентност към него, дори когато е изложен на ниски дози на антибиотика в продължение на 30 дни. Ако продължителна употреба на лугдунин не предизвиква поява на супербактерии, които да са резистентни на лечение, това лекарство може да предотврати (или поне да отложи) залеза на антибиотиците, който много експерти прогнозират. Учените обаче подчертават, че трябва да сме скептични - рано или късно и към новия антибактериален препарат ще се появи резистентност.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития