Новини - България

Едва стотина бебета месечно се ваксинират срещу ротавирус у нас
Прочетена: 713 пъти

Ваксина срещу ротавируса, причиняващ тежки гастро-ентерити при децата, се поставя на не повече от 100 бебета месечно по официална статистика. В същото време почти половината от бюджета на Инфекциозна болница в столицата се харчи именно за лечение на ротавирусни инфекции, обяви началникът на първо детско отделение в лечебното заведение доц. Атанас Мангъров.

 

Ротавирусите са виновни за около 60% от острите чревни инфекции и поставянето на ваксина гарантирано би ги намалило със същия процент, твърди експертът. По света над 2 млн. деца всяка година постъпват в болница заради тежки диарии, а около 453 хил. умират от ротавирусни гастро-ентерити. Затова от 5 юни 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ротавирусната ваксинация да бъде включена във всички национални имунизационни календари.

 

У нас ваксината е включена в календара, но не е задължителна, а само препоръчителна. Тъй като не се поема от здравната каса, родителите не са склонни да я купуват, затова и броят на защитените деца е твърде нисък. На фона на средно 60 000 новородени годишно, това прави не повече от 0,1% от бебетата в страната. До втората година на детето личният лекар трябва да постави три дози, като всяка една струва около 60 лв. в аптеката.

 

Ваксината обхваща пет от най-често срещаните вирусни серотипа, които са виновни за над 98% от случаите на остри гастро-ентерити. Създадена е на базата на говежди ротавирусни щамове, безопасни за човека, а след поставянето се отделят твърде ниски стойности на живи вирусни щамове с фекалиите, така че рискът от предаване на вируса на трети лица е малко вероятен.

 

Извършените до момента клинични проучвания са категорични, че продуктът е безвреден, осигурява дълготраен имунитет (с гаранции до третата година на детето) и намалява хоспитализациите с 95 на сто. Три години след въвеждането на ваксинацията във Финландия, например, нито едно дете не е било прието в болница с гастро-ентерит. В Съединените американски щати (САЩ) пък годишните разходи за лечение на подобни инфекции са намалели със 187 млн. долара - от 283 на 96 млн. долара. 

 

За сравнение клиничната пътека, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща лечението на ротавирусните гастро-ентерити у нас, струва около 500 лв. и е една от скъпите пътеки. От общ бюджет около 1,8 млн. лв. пък само Инфекциозна болница в София харчи почти 800 хил. лв. за терапия на ротавирусни инфекции.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития