Новини - Свят

Една трета от европейците пият антибиотици всяка година
Прочетена: 295 пъти

Броят на европейците, които са приемали поне един антибиотик в рамките на година, остава непроменен за последните три години. Това показва проучване, възложено от Генерална дирекция "Здраве и безопасност на храните" на Европейската комисия.

 

Проучването е проведено от TNS Opinion & Social network в 28-те държави-членки на Европейския съюз между 9 и 18 април 2016 г., като повтаря същото изследване, направено през 2013 година. Анкетирани са общо 27 969 души от различни социални и демографските групи, като въпросите са им задавани у дома на съответния майчин език.

 

Ето и някои интересни данни от проучването, публикувано от Европейската комисия:


Около една трета (34%) от анкетираните казват, че са приемали антибиотици през устата през последните 12 месеца, като числото е почти същото, като полученото в последното проучване  през 2013 г.  (35%).

 

Употребата на антибиотици варира според държавата: най-висока е употребата в Малта (48%) и Испания (47%), а най-ниска е в Швеция (18%) и Нидерландия (20%).

 

Жените са по-склонни да вземат антибиотици от мъжете. Употребата им е по-висока сред ниско образованите и хората с по-ниски доходи.

 

По-голямата част от европейците вземат антибиотици, след предписване от техния лекар, като бронхитът, грипът и болки в гърлото са най-често цитираните причини.

 

Познанията на европейците за антибиотиците остават на нивата от 2013 година. Повечето анкетирани (84%) са наясно, че ненужното използване на антибиотици ги прави неефективни. Около 82% знаят, че трябва да спрат да приемат антибиотици, след като са изпили цялата предписана от лекаря доза. Въпреки това, по-малко от половината (43%) от европейците знаят, че антибиотиците са неефективни срещу вируси. Малко над половината (56%) знаят, че са неефективни срещу настинки и грип.

 

Една трета от европейците са срещали информация за това как е правилно да се използват антибиотици. Едва една трета (33%) от анкетираните си спомнят през последната година да са получавали информация да не вземат антибиотици без нужда. Този процент варира от 68% във Финландия до 15% в Италия. Най-често такава информацията се получава от лекар (32%), телевизионна реклама (27%) или телевизионни новини (26%).

 

Около една трета (34%) от анкетираните, получили информация за вредата от злоупотребата с антибиотиците, казват, че информацията е променила мнението им за антибиотиците, което е малко по-ниско от това в проучването през 2013 г. (36%). Повечето (67%) от респондентите, чиито възгледи са променени от информацията за антибиотиците, казват че в резултат на това винаги ще се консултират с лекар относно необходимостта от приемане на антибиотици.

 

Европейците изразяват интерес към получаването на повече информация за това кога да се използват антибиотици, как да се използват антибиотици, за антимикробната резистентност и връзките между здравето на хората, животните и заобикалящата среда.

 

Голямата част от анкетираните виждат лекарите (84%) като най-надежден източник на информация за антибиотиците.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития