Новини - България

Джипитата останаха без парите си за таксата на пенсионерите
Прочетена: 517 пъти

Част от сумата, която компенсира разликата в потребителската такса, заплащана от пенсионерите при посещение при личния им лекар, не е била преведена на джипитата, алармира Българският лекарски съюз (БЛС) в писмо до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Става дума за около 4 млн. лв., които е трябвало да бъдат по сметките на лекарите до 31 декември 2016 година.

 

Потребителската такса за всички пациенти, които се обърнат към личния си лекар, е 2,90 лева. Пенсонерите обаче дължат само 1 лв., а разликата се покрива със средства от държавната хазна. За целта в бюджета на здравната каса през 2016 г. бяха предвидени 8 млн. лв., което означава, че ведомството не е превело половината от дължимата сума.

"До нас постъпи сведение за неизпълнение на дължми суми към нашите колеги от първичната извънболнична помощ", се казва в писмото, подписано от председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

Добрата новина е, че въпреки забавените плащания, през цялата 2017 г. личните лекари ще получават по-висока капитация за всеки записан при тях пациент. Предложението е сумата да се увеличи със 7 стотинки за всяко дете и възрастен над 65 години, достигайки 1,37 лв. да хората до 18 г., и 1,47 лв. за възрастните над 65 години. За пациентите между 18 и 65 г. заплащането остава 1.05 лева.

 

По същия начин се очаква да бъдат увеличени и цените на диспансерните прегледи при личните лекари. Тук предложението е за пациенти с едно заболяване той да остане на цена от 9.50 лв., но за хората с по две заболявания джипитата ще получават от касата по 11.40 лв., а с повече диагнози – по 13.30 лева за преглед. Досега сумата беше по 10.50 лв. за диспансерното наблюдение на хората с две и повече болести.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития