Новини - България

Две редки лекарства се изтеглят от пазара, други две вече не са налични
Прочетена: 656 пъти

Производителите на 4 медикмента без аналог у нас са уведомили Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), че изтеглят продуктите си от пазара. Съобщенията са публикувани на сайта на агенцията в края на миналия и началото на този месец.

 

Един от медикаментите се използва в комбинация с други лекарствени продукти за лечение на хроничен хепатит С (СНС) при възрастни пациенти. Препаратът съдържа активното вещество simeprevir, няма регистриран аналог у нас, но въпреки това няма да е наличен на пазара след 31.12.2016 година. 

 

Другото лекарство е под формата на разтвор за инжекции, съдържа активната съставка Dacarbazine и се използва за терапия на на малигнен меланом, Хочкинов лимфом, саркоми на меките тъкани. Дакарбазин се прилага както самостоятелно, така и в комбинирани химиотерапевтични схеми. Също няма аналог, но от 01.11.2016 г. няма да се продава у нас.

 

От март тази година на пазара не се предлага и продукт за профилактика и лечение на абстиненция и други симптоми при алкохолизъм. Лекарството съдържа potassium clorazepate и няма друг препарат със същата активна съставка, регистриран за употреба у нас.

 

От април е изтеглен и медикамент за лечение на есенциална хипертония при възрастни, съдържащ aliskiren и hydrochlorothiazide.

 

След извършена проверка за алтернатива и на четирите продукта е установено, че до този момент в България няма разрешени за употреба други лекарствени средства, съдържащи посочените активни вещества, информират от ИАЛ.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития