Новини - България

Две лекарства, разрешени в Европа, ще се ползват и у нас
Прочетена: 369 пъти

Два нови медикамента, които не са налични на българския пазар, но са разрешени за употреба в Европейския съюз, ще могат да се ползват при нужда от лечебните заведения в страната. За целта вчера министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е подписал заповед за включването на продуктите в списъка със съответните медикаменти от Закона за лекарствата у нас.

 

Едното от лекарствата е прах за инжекционен разтвор с международното непатентно наименование (INN) Thiopental за въвеждане и поддържане в обща анестезия, контрол на конвулсивни състяния, както и като помощно средство в психиатрията при психоанализ и синтез.

 

Другият медикамент също е прах за инжекционен разтвор с INN Ampicillin за лечение на широк кръг тежки инфекции, причинени от чувствителни микроорганизми (в това число инфекции на дихателните пътища, възпаления на третото ухо и синузити, бъбречни и урогенитални инфекции, менингити, листериоза и прочие). 

 

Според чл. 266а от Закона за лекарствата "Когато лечението на съответно заболяване е без алтернатива в страната, за конкретен пациент може да се прилага лекарствен продукт, който е разрешен за употреба в страна - членка на Европейския съюз, разрешен е за употреба по реда на този закон, но не се разпространява на българския пазар".

 

В тази връзка всяка година по предложение на лечебните заведения и след становище на националните консултанти по съответното заболяване, министърът на здравеопазването утвърждава списък на медикаментите, които болниците могат да поръчват и от чужбина.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития