Любопитно -

Две чаши кафе на ден удължават живота, две наденички го скъсяват
Прочетена: 47847 пъти

Струва ли си да се откажем от вредните навици в името на няколко допълнителни години живот? Въпросът няма еднозначен отговор, защото на практика е трудно да преценим до каква степен пороците увреждат здравето ни.

 

Как, например, да сравним опасностите от поглъщането на сандивич с последствията от гледането на телевизия или насладата от няколко чаши вино?

 

За да изясни объркването, статистикът Давид Шпигелхелтер от Университета в Кеймбридж "сблъсква" цифрите така, че хората по-лесно да "измерят" ефекта на собствените им действия върху продължителността на живота. И отбелязва, че независимо от количеството плодове, които изяждаме на ден, "любовта" към цигарите пак е способна да ни изпрати в гроба преждевременно.

 

Ето и конкретните изводи, до които стига статистиката, събрани от журналистите на BBC.

 

ЦИГАРИТЕ

Пушенео на 20 цигари дневно съкращава живота с около 7 години. С други думи след всяка цигара сте с 15 мин. по-близо до преждевременната смърт.

 

КАФЕТО

Средно 2-3 чаши кафе на ден могат да ви осигурят една допълнителна година живот. Това са около 10 минути повече с всяка чаша кафе.

 

ТЕЛЕВИЗИЯТА

Гледането на телевизия в продължение на два часа дневно скъсява живота с една година - също, както и поглъщането на две наденички. С други думи всеки час телевизия (или наденичка) струва около 15 минути живот.

 

СПОРТЪТ

Физическото движение по 20 мин. на ден добавя близо 2 години живот. Тоест, печелим повече, отколкото даваме от себе си.

 

АЛКОХОЛЪТ

Три чаши вино на ден отнемат 4 месеца от живота на мъжа, но 16 месеца от този на жената. Алкохолът води до различни рискове в зависимост от пола и благоприятства развитието на рак на гърдата при жените. 

 

БИОЛОГИЯТА

Мъжете живеят средно с 4 години по-кратко от жените. Или казано с други думи остаряват със скорост от 26 часа за всеки ден живот на нежния пол.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития