Новини - България

Два пъти повече момичета се борят за място в Медицинския университет в София
Прочетена: 1113 пъти

Между трима и петима кандидат-студенти се борят за едно място в Медицинския университет – София, показват резултатите от приключилата на 29 юни кандидатстудентска кампания в най-желаното висше училище в България. Конкуренцията тази година е по-висока, защото миналото лято за едно място в университета са се борили между трима и четирима кандидати, похвалиха се от МУ-София.

 

Любопитен факт е, че сред кандидатите в почти всички специалности преобладават жените, а в най-желаните програми за обучение броят им е два пъти по-висок от този на мъжете. В четирите факултета на висшето училище документи са подали общо 2050 души, като най-много от тях - 554 кандидати (346 жени и 208 мъже), са записали като първо желание "Медицина". Други 346 (от които 233 жени и 113 мъже) искат да се посветят на денталната медицина, а 412 (333 жени и 79 мъже) – на фармацията. Останалите 738 кандидатстват за 15-те специалности във Факултета по обществено здраве.

 

Всички те ще се явят на първия кандидат-студентски изпит по биология тази събота, 2 юли. Следващата събота, 9 юли, пък предстои и изпитът по химия.

 

Кандидатите с по-нисък бал, които не успеят да се класират за свободните места по държавна поръчка, ще могат да подадат документи за платено обучение през август. Сроковете и условията ще бъдат публикувани на сайта на университета.

 

Завършилите студенти пък ще могат да избират между няколко нови специалности, които ще стартират през учебната 2016-2017 година. Сред тях са магистратурите по Клинични здравни грижи, Балнеология, Здравословно и диетично хранене, Медицинска козметика и други във Факултета по обществено здраве. Традиционно висок е интересът към специалностите Кинезитерапия, Трудова медицина и работоспособност, Обществено здраве и здравен мениджмънт.

 

В същите програми ще могат да се обучават и чуждестранни граждани, които също кандидатстват за място в МУ-София. В момента университетът подготвя 2800 студенти от 51 държави, като 1900 са от Европейския съюз. Най-голям брой от европейските студенти идват от Италия, Гърция, Великобритания и Германия.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития