Новини - България

Доц. Йорданка Глухчева с приз за „Иновация в медицината“
Прочетена: 376 пъти

През 2017 г. Junior Chamber International Bulgaria (JCI Bulgaria) отличава за трета поредна година десетте най-изявени млади личности на България. Проектът е част от световноизвестния формат The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”). Той цели всяка година да бъдат отличавани  млади хора, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие, и които могат да послужат за пример на младите хора по света.

 

През тази година в категория „Иновация в медицината“ призът се връчва на доц. Йорданка Глухчева. Тя е част от научния екип на Секция “Експериментална морфология” на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките  (ИЕМПАМ-БАН). Доц. Глухчева и колективът й са разработили и усъвършенствали експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика, и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението.

 

В тазгодишното издание на TOYP в категория „Политически, правни и/или държавни въпроси“ призът се връчва на още един млад българин, който работи усилено в сферата на здравеопазването - Петър Младенов. Справката за него показва, че той участва в комитета по изработване на препоръки за борба с ХИВ/СПИН, произлезли от конференции през 2014 г. и 2016 г. През 2015 г. получава мандат да участва в преговорите по Целите на ООН за устойчиво развитие, по въпроси касаещи младите хора. Член е на международни работни групи за здравно образование на ЮНЕСКО и за младежко овластяване на Фонда на ООН за население и развитие. Обявен е от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за прогресивен млад лидер на Източна Европа и Централна Азия.

 

 

През тази година десетте най-изявени млади личности на България са избрани от престижно 22-членно жури. Всички отличени по категории са:

 

  • Бизнес, икономика и/или предприемачество – Венелин Добрев
  • Политически, правни и/или държавни въпроси– Петър Младенов
  • Академично лидерство и/или постижение – Александър Луканов
  • Културно постижение – Илиян Любомиров
  • Морално лидерство и/или защита на околната среда – Христо Блажев
  • Принос към децата, световния мир и/или правата на човека – Валерия Иларева
  • Хуманитарно и/или доброволческо лидерство – Павел Кунчев
  • Наука и/или технологично развитие – Владимир Койлазов
  • Личностно развитие и/или постижение – Тодор Цачев
  • Иновация в медицината – Йорданка Глухчева

 

Отличените ще получат своите призове на официална церемония през септември.

 

Те вече са номинирани и за международния формат TOYP, където ще бъдат оценявани наред с доказали се млади хора от цял свят. През 2015 г. сред десетте най-изявени млади личности на света се нареди и една от носителките на приза от България София Калинова.

 

***

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. като през годините преминават през редица трансформации. От 1983 г. те започват да се провеждат и в държавите, където има представителства на JCI. С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и пр.





Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития