Новини - България

Доц. Любомир Киров: Пациентите няма да бъдат засегнати от протестите на личните лекари
Прочетена: 515 пъти

От понеделник общопрактикуващите лекари излизат на протест в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново. Това съобщи в студиото на "Денят започва" доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари заяви, че не искат да бъдат заблуждавани пациентите, а лекарите да носят отговорност за изказани от други хора неистини. Той увери, че пациентите няма да бъдат засегнати от протестите на личните лекари, тъй като ще работят кабинети, които да поемат хора с остро възникнали заболявания.

 

Доц. Киров обясни, че през последните няколко години бюджетът за първичната помощ, т. е. за личните лекари, се е увеличил с 2 млн. лв. Това е увеличение с около 33 лв. на лекар на месец.

 

"На нас ни е трудно да защитаваме пациентите от недомислиците в системата. Промените в наредбата ще рефлектира и върху направленията - за първични прегледи са предвидени около 408 хиляди направления за 8 месеца. За всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени 9 хилядни от направлението на месеца - 0,009", каза доц. Киров.

 

„Отменя се рамковият договор. Ние искаме да се работи по стария, съществуващ рамков договор, да се спрат действията на наредбите. Да се променят в много кракът срок и да се започне да се работи. Трябва да се обсъди и бюджетът, за това, какво може да се направи и да се постигне споразумение, да стартира постоянна сериозна работа“, обясни Киров.

 

Цялото интервю можете да изгледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития