Новини - България

Доц. Кундурджиев: И в България ще има белодробни трансплантации
Прочетена: 276 пъти

До година и половина в България също ще се извършват белодробни трансплантации, обяви заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев по време на отчета за свършеното от екипа на ведомството през изминалите три месеца от служебно връчения му мандат.

"Подготвяме екипи, с които тук да се извършват трансплантации, и си поставихме един доста амбициозен срок не по-късно от година-година и половина и в България да започнат да се извършват белодробни трансплантации", обяви доц. Кундурджиев.

За целта той е имал среща със светилото в гръдната хирургия проф. Валтер Клепетко - хирург в университетската болница във Виена и президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация.

 

Ако в страната действително започнат да се извършват белодробни трансплантации, всички пациенти, които сега пътуват в чужбина за този тип интервенции, занапред ще се оперират в България, посочи основните предимства доц. Кундурджиев.

"Знаете, че възможността да се извършва трансплантация е като огледало на здравната система. Тя показва дали тази здравна система може да се организира и да работи целенасочено, защото в една трансплантация се включват различни лечебни заведения, ралични видове специалисти и се изисква една изключителна координация", посочи заместник-министърът. 

По думите му, ако страната ни успее да развие трансплантациите, може спокойно да се похвали, че подобрява качеството на здравната си система.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития