Новини - България

Доц. Костадин Ангелов: "Александровска" не източва здравната каса
Прочетена: 634 пъти

Университетската болница "Александровска" не е източвала средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви директорът й доц. Костадин Ангелов на извънредна пресконференция днес. Инициираната от него проверка на публичния фонд е приключила на 25 април и не е установила никакви финансови нарушения, категорично е ръководството.

"Беше проверена цялата дейност за 2015 и 2016 г., а самата проверка има две части – медицинска и финансова. По отношение на финансовата - не са констатирани никакви финансови нарушения, свързани със средства, предоставени от НЗОК, което означава, че касата не се източва", обяви директорът.

В края на миналата седмица Нова тв излъчи репортаж, според който Клиниката по гастроентерология в "Александровска" приема болни на фалшиви легла, които нарича "кушетки", и отчита дейности, каквито не е извършила.

"Когато говорим за настаняването на болен на "кушетка", това се прави с цел да не се забави диагностичният процес на пациента и да не се оставят болните да чакат в коридорите и двора на болницата. Голяма част от пациентите на отделението по гастроенетерология са тежко болни. Повече от половината от тях идват от страната. Те идват обикновено към 8.30 - 9.00 часа и често се налага да изчакат, докато пациентите, които са подготвени за изписване, освободят леглото към 11.30 - 12.00 ч", поясни в отговор доц. Ангелов.

По думите му скандалът не се дължи на реално извършени злоупотреби, а на междуличностен конфликт между ръководителя на клиниката проф. Диана Петрова и колегата й д-р Андрей Коцев. Същият не е успял да се пребори за поста й на последния обявен конкурс, затова се предполага, че е инициирал фалшивите обвинения за източване на публични средства.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития