Новини - България

Доц. Иван Костов поема "Майчин дом" месец преди конкурса за директор
Прочетена: 475 пъти

 Доц. Иван Костов, който доскоро беше директор на Първа АГ болница "Света София", е назначен за управител на университетската "Майчин дом" със заповед на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Това потвърдиха за Redmedia от Министерството на здравеопазването.

 

Рокадата се случва три седмици преди провеждането на конкурс за директор на "Майчин дом" и броени дни след като конкурсът за нов шеф на "Пирогов" беше изтеглен с цяла седмица. По подобен начин на ръководния пост в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в столицата беше върнат д-р Дечо Дечев, но конкурсът за позицията е планиран чак за 25 април. Директори се търсят също за Специализираната болница по рехабилитация и спешния център в Силистра.

 

Официалната дата за избор на нов ръководител на най-голямата АГ болница у нас "Майчин дом" е 19 април. Въпреки това здравният министър се е възползвал от правото си да подменя ръководния персонал в лечебните заведения, които са на негово пряко подчинение, обясниха от ресорното ведомство. От там твърдят също, че всички процедури са спазени и назначението няма да отмени насрочения конкурс. Той ще се проведе по вече установените правила и, ако желае, доц. Костов също може да участва в него. Очаква се имената на всички кандидати да станат ясни до 18 април.

 

Любопитен факт е, че доц. Костов оглавява болницата, в която не само е завършил и специализирал, но и в която се е хабилитирал като доцент по Акушерство и гинекология. Има магистратура по  "Здравен мениджмънт", работил е още в "Пирогов" и ВМА. От 10 години е начело на АГ болници – първо на Втора АГ "Шейново", а след това и на Първа АГ "Св. София". Докато е бил техен директор и двете лечебни заведения са имали положителни финансови резултати и не са имали просрочени задължения, става ясно от финансовите отчети на Столична община.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития