Новини - България

Доц. Александър Апостолов: Трябва да се създаде самостоятелна съдебномедицинска структура
Прочетена: 105 пъти

Нуждата от създаването на самостоятелна съдебномедицинска структура - институт, център, е изключително голяма. Това каза в интервю за Redmedia доц. Александър Апостолов, началник на Клиниката по съдебна медицина и деонтология при Универститетска болница „Александровска“ и председател на Сдружение „Българско дружество по съдебна медицина“. По думите му е важно тази структура да има точно регламентирани функции и задачи, да работи при гарантирано финансиране и ясни професионални правила.

 

Доц. Александров добави, че ръководената от него организация ще положи максимални усилия и за създаването на стандарт за съдебно-медицинската дейност.

 

„Вариант за стандарт за съдебно-медицинската дейност е бил подготвян, но каква е съдбата му засега не ни е известно. Естествено, като всяка медицинска специалност, и нашата трябва да се практикува по правила, които са задължителни и съответстват на добрата медицинска практика. Трябва да е ясно какви дейности може да извършва съдебният медик и по какви алгоритми. Категорично, това е въпрос за чието решаване ще положим максимални усилия“, каза той.

 

По думите му, заради натрупаните проблеми в съдебната медицина, специалността не е привлекателна за млади кадри.

 

„Някои млади колеги, макар че те са единици, идват и си отиват, след като разберат в какви условия им предстои да работят и какво заплащане ще получават. Те просто губят интерес. Заедно с остарялата материална база и апаратура, това потвърждава факта, че у нас липсва държавна политика за подкрепата и развитието на съдебната медицина“, каза доц. Александров и припомни, че не бива да се забравя, че съдебната медицина е въпрос на национална сигурност.

 

Пълният текст на интервюто четете по-късно в рубриката „Интервю“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития