Новини - България

Доставят 437 модерни апарата за специални грижи за новородени и недоносени деца на 34 болници
Прочетена: 263 пъти

Модерна апаратура за специални грижи за новородените и недоносени деца ще получат 34 лечебни заведения в цялата страна. Доставката на техниката е по проект за подобряване на пренаталната диагностика и неонаталните грижи, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"С доставката на свръхмодерните 437 апарата се надяваме да запазим трайната тенденция за намаляване на детската смъртност, която в най-голяма степен отразява нивото на една здравна система", каза при отчитането на проекта заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев.

Помощта за детското здравеопазване е в размер на 12 774 308 лева. Тя включва свръхмодерна апаратура за механична вентилация и за постоянно положително налягане в дихателните пътища, мобилни рентгенови и ултразвукови апарати, транспортни кувьози, кувьози за специални грижи за новородени деца и за интензивни грижи за недоносени деца с екстремно ниско тегло, монитори за основни жизнени функции с пулсоксиметър, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис и други.

 

Проектът е финансиран по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития