Новини - България

Доказаха двоен стандарт при храните за България и за Западна Европа
Прочетена: 129 пъти

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа, съобщава Нова телевизия. Експерти на агенцията са закупили 31 еднакви продукта от магазини в България, Германия и Австрия. Продуктите, които са подложени различни тестове, са безалкохолни напитки и плодови сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия. 

„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в Централна и Западна Европа, така и в България”, каза заместник-председателят на агенцията д-р Любомир Кулински.  

По думите му при 7 продукта е открито разминаване дори в описанието на етикетите.  Така например, при газирана безалкохолна напитка е установено, че продаваната в Германия е със захар, а в България с фруктозо-глюкозен сироп. Натурален сок, продаван в Германия, съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт у нас, съдържа 97% плодов сок и 3% пулп, т.е. не е изцяло плодов.

 

В една от проверените детски храни е констатурана разлика в количеството рапично олио, като в немския продукт то е 0.9%, а в българския – 1.3%. В същия продукт има разминаване и в протеините – в български продукт те са 1% на 100 гр., а в немския – 1,5%.

„Веднага и категорично трябва да каже, че тук не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безоопасни. Те дори са коректно етикетирани. Въпросът е защо я има тази разлика в етикета на сходни продукти“, каза д-р Кулински.

Изследването показва още, че в един от колбасите, продавани на българския пазар, има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар. Налично е и разминаване в съдържанието на сол в един от месните продукти, като в продавания в България тя е с 0.12% повече.

 

Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията. В момента още няколко държави докладват различия в съдържанието на храните на техните и западните пазари. След като се обобщят данните, ще се пристъпи към конкретни мерки, обясни д-р Кулински.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития