Новини - България

Договорени са авансовите отстъпки с фарма бизнеса до края на годината
Прочетена: 284 пъти

Само една фармацевтична компания е отказала да подпише споразумение за авансово внасяне на задължителната отстъпка от 10% за включване на медикаменти в позитивния лекарствен списък. Споразумения за това вече са подписани с 39 фирми, а други 38 са декларирали съгласието си и тепърва ще подпишат договорите.

 

Това обяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева пред депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване на вчерашното им заседание. На него те приеха отчета за дейността и изпълнението на бюджета на НЗОК за 2015 година.

 

Публичният фонд настоява компаниите да внесат дължимите суми за последното тримесечие на тази година до 14 ноември, за да се покрие дефицитът от средства, с който бюджетът на касата се очаква да приключи годината. По същия начин НЗОК компенсира недостига и в края на 2015-а, когато излезе на плюс с над 7 млн. лева.

 

Според прогнозните данни тази година двата сектора, които ще погълнат най-много средства, отново ще бъдат болничната помощ и лекарствата. От внасянето на авансовите отстъпки за медикаменти през последното тримесечие се очаква да постъпят 26 млн. лв., а Надзорният съвет на касата възнамерява да използва и останалите 83 млн. лв. от резерва си. Други 85 млн. лв. се очаква да постъпят от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски, а още 2 млн. лв. - от собствени икономии. Въпреки това прогнозата е, че бюджетът ще приключи годината с недостиг от около 55-60 млн. лева.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития